Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Αποκάλυψη σοκ!!! Κρύβουν τα ΜΜΕ την αλήθεια!!! Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις περικοπές των αμυντικών της δαπανών...!!!




Πρωταθλήτρια στις περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό της, με το εντυπωσιακό ποσοστό του 47,3%, έχει αναδειχθεί η Ελλάδα για το τρέχον έτος, 2012, σε σχέση με τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του 2008, μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ...



σύμφωνα με την ειδική έκδοση της έγκυρης αμερικανικής επιθεωρήσεως Defense News της 4ης/6/2012. Στο άρθρο αυτό η Ελλάδα καταλαμβάνει… την πρώτη θέση, με τη μείωση του φετινού αμυντικού προϋπολογισμού της να φτάνει φέτος σε απόλυτους αριθμούς τα 4,8 δισ. δολάρια (οι τιμές είναι σε δολάρια, επειδή η εφημερίδα είναι αμερικανική) από 9,1 δισ. δολάρια το 2008. Δεύτερη σε μειώσεις έρχεται η Ισπανία, ο αμυντικός προϋπολογισμός της οποίας κατρακύλησε από τα 13,2 δισ. δολάρια (2008) στα 7,8 (2012), μια μείωση με άλλα λόγια της τάξεως του 40,9%. Στην τρίτη θέση αυτού του άτυπου διαγωνισμού η Ιρλανδία, που από το 1,31 δισ. δολάρια (2008) έπεσε στο 0,899 (2012), μείωση της τάξεως του 31,4%.


Τέταρτη η Ιταλία, η οποία από τα 22,4 δισ. δολάρια (2008) έπεσε στα 17,6 δισ. δολάρια – ή 21,4%. Πρακτικά, βλέπουμε ότι οι χώρες της ευρωζώνης που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα είναι και αυτές που έχουν ήδη πραγματοποιήσει τις μεγαλύτερες περικοπές στους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους, κάτι που εν πολλοίς μπορεί να χαρακτηριστεί «εύλογο» και «αναμενόμενο», αρκεί να γίνεται στη βάση ορθολογικού προγράμματος και όχι… στο πόδι, χωρίς μελέτη.


Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης με άλλες χώρες της Συμμαχίας, όπου η ευρύτερη επικρατούσα τάση γενικώς είναι αυτή των περικοπών, το μέγεθος των οποίων είναι εκείνο που ποικίλλει, παραθέτουμε και τα ακόλουθα στοιχεία:



Στη συνέχεια των προαναφερθεισών χωρών, στην πέμπτη θέση είναι η Βρετανία. της οποίας ο αμυντικός προϋπολογισμός μειώθηκε από τα 67,5 δισ. δολάρια (2008) στα 54,4 δισ. δολάρια (2012) ή ποσοστό της τάξεως του 19,4%. Στην έκτη η Ολλανδία (από 12,5 δισ. σε 10,2 δισ. δολάρια), με μείωση της τάξεως του 18,4%. Στον αντίποδα είναι η Γαλλία (μείωση της τάξεως του 6,8%), η Πολωνία (-9%), η Γερμανία (-3,7%) και η Νορβηγία (-3,4%).



Βέβαια, καλό θα ήταν αυτό το συγκεκριμένο άρθρο των Tom Kington και Pierre Tran με τίτλο «Austere Landscape. Militaries Struggle to protect capabilities, rethink strategies» της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδας να δοθεί σε αντίγραφο, για να διαβαστεί από τους κυρίους (και τις κυρίες) των κομμάτων της Αριστεράς, που πολύ εύκολα εκστομίζουν, χωρίς καμία σκέψη και μελέτη, ανοησίες του στυλ «θα προχωρήσουμε και σε νέες περικοπές των αμυντικών μας προγραμμάτων» ως -υποτιθέμενη- λύση στην παρούσα, δεινή οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα, η οποία βεβαίως είναι και ορατή και αδιαμφισβήτητη.



Οι εξοπλισμοί της Τουρκίας



Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε τους Τούρκους απέναντι, οι οποίοι αυξάνουν τις όποιες δαπάνες, με το «αιτιολογικό» της διεξαγωγής κανονικών στρατιωτικών επιχειρήσεων αντι-αντάρτικου στο εσωτερικό της χώρας, στις περιοχές των Κούρδων αλλά και στα σύνορα με τη Συρία (όπου – κατά την άποψή τους- αντιμετωπίζουν τώρα «ασύμμετρη απειλή» με τη μορφή του κύματος των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων, οι οποίοι περνούν τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, για να αποφύγουν τον αιματηρό και φοβερό εμφύλιο στη χώρα τους), και συνεχίζουν να εξοπλίζονται κανονικότατα και να ενεργούν ασκήσεις στο Αιγαίο με αντικείμενο την «κατάληψη νήσου». Και, από ό,τι γνωρίζουμε, στο Αιγαίο μόνο η Ελλάδα έχει νησιά.



Η θεωρία των «δυόμισι πολέμων»



Εξαιρετικά σοβαρή θεωρείται η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, λόγω αφενός της εκ νέου οξύνσεως που παρουσιάζει το κουρδικό ζήτημα και αφετέρου της καταστάσεως που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα της γείτονος με τη Συρία, εξαιτίας του αριθμού των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που συνωστίζονται εκεί για να αποφύγουν τις επιπτώσεις του αιματηρού εμφυλίου που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο εσωτερικό της χώρας τους. Κατάσταση που αγγίζει τα όρια της «ασύμμετρης απειλής» και μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε όλη την ευρύτερη περιοχή, αν η Τουρκία αποφασίσει σε λίγες ημέρες, οπότε αναλαμβάνει η Κύπρος την προεδρία της Ε.Ε., να «απελευθερώσει» τους Σύρους πρόσφυγες προς την Ε.Ε., δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα τόσο στην Ελλάδα (άμεσα) όσο και στην Κύπρο (έμμεσα), ως προεδρεύουσα της Ε.Ε.



Αφορμή για τις σκέψεις αυτές στάθηκε η προ ημερών σοβαρότατη επιθετική ενέργεια πολυπληθούς ομάδος Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, οι οποίοι επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά σε φυλάκιο του τουρκικού Στρατού κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, με αποτέλεσμα το θάνατο οκτώ Τούρκων στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 16 συναδέλφων τους. Η κατάσταση στην περιοχή κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς στο Βόρειο Ιράκ (με τα πετρελαιοφόρα κοιτάσματα, να μην το ξεχνάμε αυτό), με τη βοήθεια των Αμερικανών, έχει δημιουργηθεί ένα ουσιαστικά αυτόνομο κουρδικό κράτος, με δική του κυβέρνηση, νόμισμα, σημαία, τελωνεία κ.τ.λ., όπου βρίσκουν καταφύγιο, ανάπαυση, εκπαίδευση κ.ά. τα «ξαδέλφια» Κούρδοι της Τουρκίας.



Η τελευταία επίθεση ήταν τόσο καλά οργανωμένη, που, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, σε αυτή συμμετείχαν περίπου 300 Κούρδοι αντάρτες του ΡΚΚ, από τους οποίους περίπου το ένα τρίτο επιτέθηκε στο κοντινό στρατόπεδο, όπου έδρευε μια δύναμη ταχείας επέμβασης, για να εγκλωβίσουν τις μονάδες ώστε να μην μπορέσουν να μετακινηθούν. Ταυτόχρονα, οι υπόλοιποι 200 αντάρτες επιτέθηκαν στο φυλάκιο-στόχο τους κοντά στα σύνορα, βρίσκοντας ελάχιστη αντίδραση από τους 24 στρατιώτες που βρίσκονταν εκεί και τους οποίους ουσιαστικά εξόντωσαν (8 νεκροί και 16 τραυματίες). Η κατάσταση θεωρείται τόσο σοβαρή, ώστε κρίθηκε απαραίτητο να μεταβεί στην περιοχή ο ίδιος ο γενικός επιτελάρχης των τουρκικών Ε.Δ., στρατηγός Νετζνέτ Οζέλ.



Με όλα αυτά δεν είναι λίγοι στην Τουρκία που κάνουν λόγο για «αναβίωση» του Τουρκικού Στρατιωτικού Δόγματος των «δυόμισι πολέμων», εναντίον Ελλάδος, Συρίας και Κούρδων στο εσωτερικό. Προς το παρόν, το μόνο ήσυχο «μέτωπο» είναι αυτό με την Ελλάδα, που ωστόσο αποτελεί το παραδοσιακό «δοχείο εκτονώσεως» της κρίσεως στο εσωτερικό της γείτονος. Μακάρι να εξακολουθήσει να είναι ήσυχο για όσο το δυνατόν περισσότερο διάστημα, ει δυνατόν για πάντα, αν και με τους Τούρκους ως γείτονες το «πάντα» είναι σχετική έννοια.



Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης / METΡO (23/06/2012)

strategyreports

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου